Søg i litteratur og foredrag
Kategorier
Andet Ekskursion
Natur Foredrag
Lyrik/oplæsning Møder
Undervisning Konference/seminar
Banko Workshop
Marked/byfest Shopping
Gudstjeneste Gastronomi
dag
uge
måned
alt
Vis på liste
Vis på kort
logo
Relaterede events

Genforeningen, Påskekrisen Og Folkenes Selvbestemmelsesret: Genforeningen Og Påskekrisen

Byens hus: Tirsdag den 31. marts 2020, kl. 19.15-21.

Nationalkonservative drømme om at sikre et dansk Flensborg, stillet over for en realistisk støtte til folkenes selvbestemmelsesret var baggrund for kongens statskup i 1920. Den lange baggrund og konsekvenserne af kupforsøget gennemgås.
Genforeningen og påskekrisen

Lige fra den 30. oktober 1864, hvor ambassadør Georg Quaade i det østrigske udenrigsministerium på Ballhausplatz i Wien på Danmarks vegne skrev under på fredsbetingelserne efter krigen og frem til genforeningen i 1920, havde dansk udenrigspolitik kun ét mål: at få Slesvig tilbage til riget. De danske forslag var fantasifulde. Vi førte en balanceret neutralitetspolitik - ikke så meget balanceret mellem stormagterne, som balanceret mellem skiftende regeringer og folkestemningen. Det er denne særprægede politik, første del af foredraget handler om: Realisme over for nationalkonservative drømme. Anden del handler om de uger i 1920, da heldet var med Danmark takket være noget så sjældent som en idealistisk amerikansk præsident. Igen var nationalkonservative kræfter ved at forpurre det hele. Kræfter, der i påsken gjorde Christian 10. til enevældig i 27½ time. Bag kupforsøget, som det faktisk var, stod en fransk forfatter til katolske martyrdramaer og chefen for Forsvarets Efterretningstjeneste.
Kaare R. Skou, journalist, Lejre

Pris: 90 kr. Tilmelding nedenfor. Du kan i stedet også melde dig til begge foredrag om Genforeningen for 150 kr. Det kan du se nærmere om HER.

For nærmere information om foredraget skal du henvende dig til Mogens Petersen, mp@snegom.com, 4012 7280


Arrangeret af Folkeuniversitet Skjoldungernes Land.
Pris: 90 kr


Indsend en rettelse til arrangementet